山神認識好多朋友明明畢業做緊Freelance或兼職,符合申請資格都冇申請到鼓勵就業交通津貼

雖然一個月金額唔係話好多,大約$600左右,一次過申請其實都拎到$7200,仲多過派$4000,而且批得快好多,幾個月搞得掂。

大家合資格/懷疑自己合資格就申請啦!亦都可以share畀朋友仔睇,拎到錢助人助己都好!

你可以睇下官方教學自己搞,或者山神都準備咗一個簡化教學喺下邊。如果搞唔掂,落街搵泛民/本土區議員都幫到你!


申請資格

喺香港每個月起碼有返36個鐘工(至少一個星期返1日)同埋資產唔多就得,最緊要睇呢個表(詳細):

津貼月份 每月入息限額 每月資產限額(1) 實際入息水平(2)
(只供參考)
2019年2月起 11,000元 96,000元 11,578元
2018年2月至
2019年1月
10,000元 91,500元 10,526元

通常啱啱畢業都合資格嘅,唔合資格就諗下有冇朋友啱啦!

(1)年滿60歲或以上的申請人可獲增加35,000元的額外資產限額,Well…
(2)「實際入息水平」是指未扣減強制性僱員強積金供款的入息。「實際入息水平」只供參考,入息審核以「每月入息限額」為準。

文件清單

一、印表

首先可以印定提交「申請表格」同埋「申請文件清單」。(可以Download用電腦填,但都建議印出嚟寫,反正要簽名郵寄。)

睇返份清單,你就知道要準備:

  • 身分證副本
  • 住址證明(可以用月結單個地址)
  • 銀行月結單或存摺副本

之後就一齊填表啦。


填表啦

申請表格」及參考樣本(下面有附圖):連結

第一頁

照填返你啲個人資料就得。留意返佢話申請期要係過往6個月,但其實唔使!因為而家有單次過渡安排:

申請人於2019年4月1日至2020年3月31日期間遞交首個申請之申領期,係可以申請到12個月!所以照寫返12個月

(例如8月交到=2018年9月至2019年7月)

第二頁

資產唔夠紙寫,或者多一份兼職要加紙,可以印多呢張表填:

申請表格附加頁 WITS002A
pdf(510 KB) *

如果自僱/freelancer點算呢?就要填多以下呢啲表:

「經營業務的自僱人士營業損益表」參考樣本 WITS005A
pdf(309 KB) *
「的士/貨車/小巴/其他營業車司機的自僱人士營業損益表」參考樣本 WITS006A
pdf(382 KB) *
「工作入息/工作時數僱主證明書」參考樣本 WITS008A
pdf(203 KB) *
「工作入息/工作時數自述書」參考樣本 WITS009A
pdf(267 KB) *

第三頁

然後簽名就得,唔洗我教啦。


工時證明

呢個申請特別之處就係要填工時證明,照計打卡紀錄都得嘅,不過填佢提供嘅工時紀錄表都好簡單。

咁就睇下你僱主幫唔幫到你,幫到就印呢份「工作入息/工作時數僱主證明書」參考樣本填:

如果你係自傭/freelance就填呢一份「工作入息/工作時數自述書」啦


寄申請表

寄之前首先睇下啲文件齊唔齊啦。用返佢個清單就最好,例:

最後就搵個公文袋,入晒啲文件佢就寄得。照計貼3張$2郵票穩陣,你都可以用郵費計算器計下。記得喺信封背面寫埋回郵地址。

最後寫返佢果個地址。係咁樣寫:

觀塘郵政局郵箱 62600 號

在職家庭及學生資助事務處

在職家庭津貼辦事處

(申請以個人為申請單位的鼓勵就業交通津貼)

你都可以印埋個地址貼上去:

貼齊地址,放入郵筒(郵筒地圖)!

完成!

申請通知

在職家庭津貼辦事處收到申請後,會於十天內以流動電話短訊或郵寄方式向申請人發出申請確認通知。

在完成處理申請後,申請人會收到申請結果通知。

浸大山神

                           

作者介紹

Leave a Reply

avatar
  訂閱  
提示