研究韓國流行嘅文化學者鍾樂偉喺Facebook分享,喺光州籌備「5.18」紀念活動邀請香港人分享,而明哥同林夕就為送咗電影《1987:逆權公民》片尾出現嘅《當那天到來》畀佢哋。

鍾樂偉話:「我冒昧問一下明哥『今年是光州「5.18」起義四十周年,你會想為光州友伴說點什麼嗎?』想不到他二話不說地便立刻答應,更就希望把一首歌送給他們。」

原來係早前明哥同林夕合作,已準備咗一段時間,但未正式公開發表嘅《當那天到來》(그날이 오면)嘅廣東話版本。佢係以韓國 1987 年「六月抗爭」時嘅一首民運歌曲,亦曾經喺電影《1987:逆權公民》嘅片尾出現 。

鍾樂偉話,感謝明哥動容嘅演繹,仲有林夕那句「會看到那天 要看到那天 我信有那天」嘅填詞。


港語學記者謹抄錄歌詞如下:

《自由之夏》

詞:林夕

何止像做了幾十年夢

覺醒原來活於驚恐

如手足失散但所有面容

似水倒映星空

無非用汗血追我逆權夢

還祈求無名氏也認同

如果枷鎖會換取到自由

記憶的傷口痛都不覺痛

 

若那天出現 也不枉這年

如詩短促青春閃爍若電

如夢仍沒有如煙

能令世界改變的初心不變

你我都未枉命中這一戰

會看到那天 要看到那天

我信有那天

 

想知道更多有關港語學嘅資訊?請立即訂閱港語學telegram channel同Instagram,跟貼廣東話最新消息!

Telegram:https://t.me/gongjyuhok

Instagram:https://instagram.com/gongjyuhok/

港語學

                           

作者介紹

Leave a Reply

avatar

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料

  訂閱  
提示