青年發展委員會昨日(22)於網上舉行首場政策專題會議,主題係「青年就業」。會上有中大畢業嘅文科生指寄咗70多份CV都搵唔到工作,張就寄語年輕人「唔好太揀擇」,表示年輕人「應放低身段,追求理想」,「洗碗都係工作經驗」。

來自中大歷史系嘅應屆畢業生Chloe稱,文科生嘅專業技能同知識相對較理科及商科生少,變相競爭力較低,加上疫情影響令市場上嘅工作機會大減,佢舊年11月起寄咗70幾份CV都冇回音,「搵工遇到好多困難」。張建宗回應指,唔覺得文科生會較難「搵工」,僱主最著重嘅係態度,舉例話自己睇到好多警員大學畢業,考唔到督察,就由最低級嘅警員做起,最好都攞到「銀雞獎」,最重要係「放低身段,追求理想」。

佢又話,「洗碗都係工作經驗」,青年人應該做好期望管理,而CV上有「捱得嘅工作經驗」或會令打動到僱主,覺得「你好有上進心」。

勞福局局長羅致光就叫年青人應該「敢於嘗試」,稱自己當年「無讀過無學過」,但都「仆去做」一份關於電腦的工作。

會議上嘅數據指出,本港的最新失業率是6.1%,但15至29歲青年失業率高達22.1%,而20至24歲青年失業率則有16.2%。被問及當局有咩政策可以幫助青年就業,羅就叫年輕人「不要太悲觀」,指全世界大部分國家嘅年輕人失業率都會比其他年齡層高三至四倍,「香港青年嘅失業比率已唔算高」,又呼籲他們要自我增值,例如可以參加政府今年加碼嘅「展翅計劃」。

港語學

                           

作者介紹

Leave a Reply

avatar

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料

  訂閱  
提示