隨住大規模、非暴力嘅公民抗命運動喺中國佔領嘅蒙古南部持續,當地蒙古學校喺新學年第一日,即係9月1日就冇人返學。蒙古人策劃了全面的學校罷工,反對中國中央政府計劃用漢語代替蒙古語作為該地區唯一的教學語言,校園和教室都空無一人。

「今日,十里熱一號蒙古中學冇晒人,校園見唔到任何學生,連老師嘅車都冇。我唔知發生咩事㗎。」一位蒙古媽媽喺短片嘲諷咁話。

「呢間係拜林右旗蒙古族小學。有一啲身穿黑色制服嘅警察,一啲身穿藍色制服嘅警察,仲有一啲帶警車嘅警察,一啲老師喺裡面。但係冇父母同學生出現。」橫幅首府大班鎮嘅蒙古居民喺一段短片,喺表明抗議教師可能被帶上咗警車。

「今日係2020年9月1號。呢度係Hingaan路蒙古實驗小學。冇學生出現。今日冇父母送孩子上學。」蒙古南部首都呼和浩特嘅另一名蒙古居民通過短片報道。

清空學校後,蒙古族學生組織起來上街要求保護母語。

「我哋唔會返學校,我哋唔會返學校!」蒙古東部通遼市嘅一名中學生喺大街上大嗌。

「培育我哋嘅母語係我哋文化嘅一部分,唔可以忘記。」另一班來自Horchin左翼後方橫幅嘅蒙古中學生向抗議嘅父母遊行,佢哋用咆哮嘅歡呼歡迎佢哋。

來自南蒙古東部呼倫貝爾聯盟嘅蒙古學生即使落緊雨,仍聚集喺聯盟首都海拉爾城,做「母語宣誓」:「我們要以鮮血同勇氣,捍衛母語。」

近一千名學生聚集喺呼和浩特市內蒙古師範附屬中學校園,高呼「我哋捍衛我哋嘅合法權利」和「我哋捍衛我哋嘅文化遺產」。

由於擔心抗議活動嘅日益廣泛和對學校嘅全面抵制,中國當局正在增加警察喺蒙古南部嘅存在。呼和浩特嘅一名蒙古居民拍攝嘅短片顯示,數百名全副武裝嘅防暴警察正喺該市嘅主要廣場西納華廣場等待命令。


根據社交媒體帖文,政府官員和蒙古族共產黨員已被指示喺9月3日之前將其子女送入學校,否則佢哋將被開除或開除。如果冇喺截止日期之前送孩子上學,任何獲得社會福利嘅蒙古人也將自動失去續領資格。

---------------
歡迎訂閱港語學文化頻道,每個月只需$38,持續支持港語學運作,全力為粵語文化事業打拼!

港語學

                           

作者介紹

Leave a Reply

avatar

這個網站採用 Akismet 服務減少垃圾留言。進一步瞭解 Akismet 如何處理網站訪客的留言資料

  訂閱  
提示