Header Image

稿例

《港語文集》旨在鼓勵粵語創作及言論自由,因此唔理乜嘢立場,大眾小眾,我哋都歡迎投稿,盡可能喺網絡世界開辟一片自由自在嘅粵語園地。

因此我哋稿例從寬,容許一稿多投,收稿主題不限於語文教學、語言研究,亦歡迎文學創作、時事評論。

文學發展當然唔忌諱批評、砥礪,真心說話,不妨多講。但係既然大家同聲同氣,既是同舟,在獅子山下且共濟,意氣說話就無謂出口傷人喇。

尤其廣東話字詞寫法人人唔同,我哋會以作者意願為重,盡量一字不改刊登作品。咁樣都有助作品盡快登出,促進交流。所有作品文責自負。如果你發現作品有錯字、格式或其他問題,請聯絡我哋,我哋會盡快處理或聯絡作者。

每篇文章均接受網站評論。網友可以喺登入欄評論回應。

文字有價,因此我哋喺網站都設置咗小量廣告,就係希望扣除網站成本後,都可以按文章瀏覽量向作者聊表心意。收益如果夠轉帳,將會通知作者收款。文章或有機會採用於本會其他出版,屆時會另行通知。

賜稿請寄:hongkonglanglearn@gmail.com。請列明真實姓名、個人簡介、郵寄地址、電話及電郵地址,以便作業。