Header Image

《煩惱盡消的一天》

今日晏今日晏晝,當我執書枱嘅時候,見到枱面上面有一個相架。相架入邊嘅相係上年我同屋企人係首爾既南山塔到影既合照。望到張相,令我諗翻起果次旅行嘅回憶。

上年復活節,我同屋企人去咗首爾旅行。係果次旅行既第二日,我地決定要去南山塔。果日朝早,我地好早就起咗身,準備出發。

當我地去到南山塔,就見到南山塔充滿著人群。果日係假期,所以比較多人。果度既遊客有D係度野餐,有D人係度影相,有D人係度同朋友傾計。我地想睇風景同影多D相,所以就撘升降機上塔頂。上到㙮頂,就望到好靚既風景。我地為咗避免人群,就落咗去塔附近既一個空地休息。我地係附近買咗小小野食,準備係果到野餐。果到景色優美,風景宜人,令我地好享受。之後,我地仲去咗掛咗好多愛情鎖既地方影相。影完之後,我地就返酒店休息。

係果日,我地過咗好開心同好輕鬆既一日,令我地既煩惱盡消。希望下次可以再去南山㙮旅行。

 

(文章為港語學第三屆廣東話徵文比賽參賽作品)