Header Image

《慢遊布吉》

望住手機裏面嘅相片,令我不期然咁諗起今個暑假嘅布吉之旅。暑假我同左屋企人去布吉旅行,呢次係我第一次去布吉,因為我鍾意游水,所以特別喜歡去陽光與海灘嘅地方。亦因為咁令我好期待。

當天一到達布吉,我地就搭車去市中心的酒店,車程大約要成個小時。呢個城市比人嘅感覺很悠閑輕鬆,好適合渡假同休息。比起泰國嘅首都-曼谷,這裏節奏比較慢,沒有高樓大廈,多數是平房。而且沒有地鐵,街上多數是「督督」- 一種泰國地道特色嘅交通工具,像香港嘅的士。

終於到達酒店,佢係一間新小型酒店,只有兩層樓高,房間不多,但很有特色,而我地今住的係房間連游池房,我和弟弟開心到不得了,隨時都可以跳入游池暢泳。十分寫意。但布吉的天氣十分難捉摸,一時陽光普照,一時烏雲密佈下起大雨,但雨後很快又會有陽光。所以這幾天,我不停與陽光和陰天玩遊戲。  

布吉有很多美食,價錢相宜又好吃。而令我哋最深刻的一餐,是第一天的晚餐,因為大家都好肚餓,所以去了一間係酒店附近嘅泰國菜嘅餐聽,當我地去餐聽門口時,發覺一個人都無,而且十分陰暗,感覺有點擔心是間黑店,但因為太肚餓了,所以我們都係照入去食,但估唔到外表平平無奇,但食物十分好味,而且老闆非常熱情,不停推介一些泰國特別菜式。他又同我們介紹布吉的景點,這餐飯食得既滿足又窩心。

有一日,我哋去咗布吉舊城,嗰度有好多南洋風格嘅特色唐樓,佢哋更係跟住七隻去排到,牆壁上易有噴漆畫點綴。食完飯,我哋就去咗大坡夜市。嗰度有各式各樣嘅小商店,精彩嘅街頭表演同堆唔同嘅泰國小食,當然唔少得貓山王榴槤同生果汁,我哋買咗好多戰利器返酒店享用。

呢次旅行令我更深入去了解布吉,同屋企人去叉叉電,由壓力大嘅生活走出嚟,享受輕鬆假期。

 

(文章為港語學第三屆廣東話徵文比賽參賽作品)