Header Image

摩星嶺曾經係駐港英軍軍事要地,極具歷史意義。呢個地方位於中西區,亦都係我所居住、最愛嘅地方。西區係香港歷史最悠久、最富傳統特色嘅地區之一,直到而家,西區仍然保存唔少引人入勝、奪目耀眼嘅靚景,賦予香港市民享受生活嘅黃金機會。

 

而更具意義嘅係,呢到係我同佢邂逅嘅地方。時光荏苒,日月如梭,時間嘅流逝依舊唔會令我唔記得嗰一日。好清楚咁記得,我參觀緊喺二次大戰嘅時候留低嘅痕跡——唔同嘅炮台遺址同埋一啲好特別嘅軍事設施嘅時候,佢帶著一副「文青眼鏡」,背囊扣著一個口罩嘅飾物。我第一眼睇到佢,心入面嘅小鹿就已經喺度不停咁周圍撞。終於鼓起勇氣,鼓勵自己要充滿自信咁去「抄牌」,點知又真係成功咗。

 

返到屋企,我猶豫好耐,好想了解佢更多,但奈何都仲係覺得好尷尬。同朋友傾完計之後,我決定要跳出自己嘅舒適圈,唔再做「淆底獸」。解鎖咗手機嘅密碼鎖,㩒入咗一個程式,發送咗「你好」兩個字。我一直凝視住手機有冇彈出訊息,過咗幾分鐘,佢答我「妳好啊」。我欣喜若狂,心諗:今次真係行運啦!傾計傾大概十幾分鐘,我喺對話之中揣摩到佢嘅悲觀性格,仲知道原來佢患有解離症,啲人都以歧視嘅目光去睇佢,冇人願意同佢做朋友。佢話自己成日都聽到一把聲,叫佢唔好再害人。

 

願傾盡所有,化身一柔月,伴隨你左右。我覺得精神病係病,患有呢類型病嘅人已經夠辛苦,唔應該二度傷害。我循序漸進咁走入佢嘅生活當中,喺佢覺得難受嘅時候安慰佢,喺佢控制唔到自己情緒嘅時候開導佢,喺佢想要自殺嘅時候比一個擁抱佢。一齊共同進退,逆境中自強不息。

 

於是就係咁,山上一個女子,搵到自己嘅真命天子,得到永恆不變嘅幸福。世界真係好細,完全冇估到自己會係喺成長嘅地區遇見佢。

 

我同佢十指緊扣,飽覽著香港島西邊嘅海景,認定係佢了。