保家不必衛國--香港民間軍事化簡論1669-1899

$88.00

已售完

分類:

描述

香港嘅歷史源遠流長,早喺六千年前就有人類活動,文字紀錄亦都喺一千年前就已經出現,但通常啲人講嘅,往往只係最晚近的百餘年英治時代。英國人嚟到之前嘅香港到底係咩嘅地方?除咗「唔止係小漁村」外,我哋仲知道幾多?顯然喺建構「香港史」嘅過程中,亦都唔可能忽略1840以前,被稱為「前代史」嘅部分。
.
呢本書,講嘅係英治以前嘅香港,最少人談及嘅部分——唔講盆菜,唔講拜山,亦都唔講婚嫁習俗同宗教傳統,改談鄉約、械鬥、戰爭、盜寇、村際地緣政治。除咗新界嘅鄉村,仲要涉獵海盜、商業警衛隊、殖民體制下嘅團防局等,希望可以提供閱讀香港嘅一個新角度。
.
《保家不必衛國:香港民間軍事化簡論1669-1899》
作者: 謝淏嵐
出版社:初文出版社有限公司
.
作者簡介:

謝淏嵐,香港浸會大學持續進修學院兼職講師,倫敦大學亞非學院史學方法碩士。主要關注香港古代政治及社會歷史,著有《保家不必衛國:香港民間軍事化簡論1669-1899》一書。一直書寫香港的不同歷史面貌,文章曾見於《號外》、《立場新聞》、《故事.com》等媒體。

港願樹獨家發售
地址:深水埗欽州街37號西九龍中心6樓蘋果商場6065-67號舖
營業時間:中午十二點至夜晚八點

#謝淏嵐 #保家不必衛國 #香港歷史 #鄉約 #械鬥 #戰爭史 #盜寇 #香港軍事 #港語學 #港願樹 顯示較少內容

Dexter Tse

《保家不必衛國:香港民間軍事化簡論 1669-1899》
初文出版,2018年
ISBN:9789887866879
平裝 / 198頁 / 14.8 x 21 x 1 cm / 普通級 / 單色印刷 / 初版

More Products from Dexter Tse

商品評價

目前沒有評價。

搶先評價 “保家不必衛國--香港民間軍事化簡論1669-1899”

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

Questions and Answers

You are not logged in

開始激情對話
1
如果對 保家不必衛國--香港民間軍事化簡論1669-1899 有任何疑問,即管DM我哋問下啦!